Ortopédia Története

Dr. Nicolas Andry de Bois-Regard

Dr. Jean-André Venel

Dr. Nicolas Andry de Bois-Regard (1658-ban született Lyon-ban, Párizsban hunyt el 1742. 05. 13-án) francia orvos és író az ‘Ortopédia’ szó megalkotója és a parazitológia atyjának is tekintett. A francia ‘Orthopédie’ szót az ókori görög “orthos” (korrigál, egyenesít) és “paidos” (gyermek) szavakból alkotta meg. 1741-ben (82 évesen) Párizsban jelent meg könyve I. és II. kötete “L’orthopédie ou l’art de prévenir et corriger dans les enfants les difformités du corps” címmel, 12 gravírozással illusztrálva (Humblot tervezte és Guelard fába faragta). A híres gravírozott “görbe fa” (I. kötet 282. oldal) ábrázolta a sípcsont görbületek “konzervatív” módon történő korrigálását: a végtag fokozatos kiegyenesítését “úgy, hogy a hajlított végtagot egy vaslemezhez kötjük, mintha egy fiatal fa görbe törzsét szeretnénk kiegyenesíteni”. Ezért lett az ortopédia szimbóluma a kiegyenesített Andry-fája!

Dr. Jean-André Venel (1740.05.28.-1791.03.09., pulmonalis tuberkulózisban halt meg) Genevese-ből származó orvos az “Ortopédia atyja”. Egy régi épületet vásárolt Svájcban, Orbe városa felett, mely nagy apátságként volt ismert. 1780-ban megalapította az első ortopédiai intézményt és kórházat, amely kizárólagosan csontdeformitással született gyermekek kezelésével foglalkozott. Kifejlesztett egy dongaláb cipőt a gyermekeknek és számos scoliosis kezelési módszert, ami jól ismert volt Európa-szerte. Az ortopédia szakterületén kezdetben csak gyermekortopédiát értettek.

Manapság az ortopédia magában foglalja a gyógyítandókat a születéstől az aggkorig és a veleszületetett bajoktól az élet folyamán jelentkező mozgásszervi betegségekig, sérülésekig. Az emberi test egyes részeinek alakeltéréseivel, funkcióromlásával foglalkozik. A csontok, porcok, izmok, inak hirtelen vagy fokozatosan kialakuló károsodása, a mozgásszervek működésének korlátozottsága, a mozgás beszűkülése az életminőséget jelentősen befolyásoló tényezők lehetnek.

Andry-fája, az ortopédia szimbóluma

Orbe „Nagy Apátság”, az első ortopédiai intézmény és kórház